Het installeren van een airco is een nogal specialistisch klusje, al hangt het wel sterk af van het type airco dat u wilt installeren. Er zijn namelijk diverse soorten airco’s die eigenlijk elk een ander doel dienen.

Soorten airco’s

De meest voorkomende airco is een split-unit airco. Hierbij bestaat de airco uit twee delen. Er is een deel dat koude lucht de ruimte in blaast en warme lucht weer opzuigt, en er is een deel dat in de buitenlucht gemonteerd is en de warme lucht afvoert. Deze delen zijn verbonden met een slang. De warme lucht wordt naar de unit aan de buitenzijde gebracht en daar afgekoeld om vervolgens weer de ruimte in geblazen te worden.

Er bestaat ook een mobiele airco, die makkelijk verrijdbaar is. Het voordeel hiervan is dat u elk moment de airco kunt verplaatsen naar een andere ruimte, maar het nadeel is weer dat u de slang via het raam naar buiten moet laten lopen, en die slang dus altijd in de weg zit.

Airco zelf installeren

De airco’s met minder dan drie kilogram koudemiddel, en dat zijn de meeste airco’s voor huis-, tuin- en keukengebruik, kunnen prima door een handige klusser worden geïnstalleerd. Wanneer er meer dan drie kilogram koudemiddel in de airco moet, kunt u de airco het best door een erkend monteur laten aansluiten en afvullen. U mag dit niet zomaar zelf doen.

Let er bij het installeren van een airco goed op dat deze op de juiste plaats wordt opgehangen. Bedenk aan welke kant van de woning u de airco wenst, waar de uitlaat moet komen en wat dus de beste plek is voor de airco. Wanneer de airco eenmaal hangt, is het vaak lastig – zo niet onmogelijk – om de airco nog zonder zichtbare sporen naar een andere plek te verplaatsen.